Mégpedig lekváros piskótatekercset, könnyen - gyorsan, már mutatom is. A kezdő házitündérek ezzel bátran gyakorlatozhatnak, mindig sikert arat, mindenki szereti a házi sütit.
Öt tojás kell hozzá, lehetőleg friss és a piacról való. Ha frissek a tojások, az már fél siker. A szétválasztott tojásfehérjét egy csipet sóval és két evőkanál kristálycukorral, plusz egy tasak vaniliás cukorral felverve egy-két perc alatt bárányfelhő-szerű kemény habbá alakul. Elektromos habverő is jól használható, bár a robotgéppel kényelmesebb a dolgunk.
Kivesszük a habot a keverőtálból, a helyére mehet az öt tojássárgája, elindítjuk a keverést, (újabban egy evőkanál vizet is hozzáadok), majd fokozatosan belekeverünk két evőkanál kristálycukrot és még egy csomag vaniliás cukrot. (Pár csepp vaniliakivonat is nagyon megfelelő.) Amikor már jó habos, kisebb keverési sebességre állítva egyenként hozzáadunk öt evőkanál finomlisztet. Ha előzőleg átszitáljuk a lisztet, levegősebb lesz a piskóta.
Most következik a két keverék egyesítése. A habüstben lévő keverékhez hozzáadunk egy jó nagy kanál felvert habot, jól elkeverjük, majd óvatosan mehet hozzá a többi hab is, lassan és óvatosan keverve, hogy össze ne törjön.
Ha már egynemű a keverék, egy sütőpapírral bélelt nagyméretű sekély tepsibe öntjük és ellapogatjuk simára a tetejét.
A sütőnket előzőleg már be kell izzítani 180 fokra - légkeverés nélkül - és már mehet is bele a tepsi. Mivel a tészta vékony, 15 - 20 perc alatt kellemes színűre is sül a piskóta. Nagyon fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját, különösen az első 10 percben, nehogy összeessen a tészta.
Ha elkészült, a sütőpapírral felfelé egy konyharuhára borítjuk, majd lehúzzuk a papírt a piskótáról.
Sárgabaracklekvárral megkenjük (még van néhány üveg házi készítésű lekvárom), egyenletesen eloszlatva a tészta tetején.
Ezután a konyharuha segítségével lazán feltekerjük a piskótát és így hagyjuk kihűlni.
Hosszúkás tálra helyezve tálaljuk, a tetejét enyhén porcukorral megszórva.
Ez a legegyszerűbb változata piskótatekercsnek. Lehet variálni különböző krémekkel, például mascarponés-epres, citromos vagy bármilyen más krémmel. Ez esetben előbb feltekerjük a tésztát a konyharuhával és csak a kihűlés után töltjük meg a krémmel, utána hűtjük.
A piskóta hozzávalói:
5 friss tojás, 4 evőkanál kristálycukor, egy csipet só, két tasak vaniliás cukor (vagy vaniliakivonat), 5 evőkanál finomliszt, a tálaláshoz porcukor.